Naše škôlky sa v školskom roku zapájajú do programu:
„Školské ovocie“:
je to pravidelné zabezpečovanie dodávok ovocia a zeleniny alebo vybraných výrobkov z ovocia a zeleniny do škôl. Pre 27 členských štátov vyčlenila EÚ 90 mil. eur na jeden školský rok. Slovensko sa do programu zapojilo od školského roku 2009/2010. Do našej škôlky budeme v rámci programu týždenne dostávať porciu jabĺk a čerstvej jablčnej šťavy pre každé dieťatko.
Ciele programu:
- zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny u detí predškolského a školského veku
- zmeniť stravovacie návyky u detí už v rannom školskom veku
- znížiť výskyt nadhmotnosti a obezity u detí
- podporiť zdravú výživu a zvýšiť informovanosť o výživovej hodnote jednotlivých druhov ovocia a zeleniny
Význam ovocia a zeleniny vo výžive:
- Ovocie a zelenina má vo výžive človeka nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v našom organizme. Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na dôkladné umývanie ovocia a zeleniny!
Ovocie i zelenina obsahuje 5 najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré zlepšujú našu kondíciu, posilňujú náš imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie:
- Vitamíny – posilňujú funkcie dôležitých orgánov v tele.
- Vláknina – podporuje funkciu žalúdka a čriev, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
- Mastné kyseliny – sú cenné a obsiahnuté v šupke dužinatých plodov.
- Fruktóza a iné jednoduché cukry – dodávajú energiu pre organizmus.
- Minerálne látky – najmä draslík – priaznivo ovplyvňujú biochemické procesy.
Jablká:
– majú málo sacharidov
– sú mimoriadne bohaté na vitamíny a stopové prvky (majú vysoký obsah draslíka)
– obsahujú až 30 % vlákniny regenerujú a očisťujú organizmus
– znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi
– sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch
– pomáhajú pri hnačke (sladké jablká) a zápche (kyslé) jablká
– sú osvedčeným prostriedkom pri ťažkostiach s kĺbmi
– podporujú odolnosť proti chorobám
– odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa
– pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie šťavy z jabĺk
Viaceré výskumy potvrdili, že konzumácia jedného jablka ráno a večer regeneruje a očisťuje organizmus.